Bestel ons boek

Wilt u meer lezen over de onderwerpen die zijn besproken op onze website. bestel dan ons boek. Daarin vind u veel interessante informatie en verhalen over de geschiedenis van diverse onderwerpen!


Click to Shop!




Inhoud van ons boek.

De kraakbeweging laat iets na wat tot op de dag van vandaag zichtbaar is in binnensteden, waaronder ‘s-Hertogenbosch. Sowieso droeg ze met krakers in andere ertoe bij dat stadsvernieuwing in de jaren zeventig niet werd gedomineerd door bulldozers en sloophamers. De kraakbeweging maakte van jongerenhuisvesting een thema waar politici en bestuurders voortaan rekening mee houden. Er kwamen voorzieningen op het gebied van jongerenhuisvesting.

De Bossche kraakbeweging in het bijzonder leverde ook een onmiskenbare bijdrage aan het behoud van monumentale panden, zoals het voormalig ziekenhuis Johannes de Deo, de Rijks HBS, het Claraklooster, Redemptoristenklooster en Huize Agnes. Weliswaar was ‘monumentenbehoud’ niet de voornaamste inzet bij het kraken, maar door permanent in het pand te willen blijven wonen moest je het wel willen behouden.

Nog een aspect: het denken over het mengen van wonen en werken, het realiseren van broedplaatsen, het stimuleren van kleine bedrijvigheid in de stedelijke omgeving – het zijn nog steeds actuele onderwerpen die de kraakbeweging als eerste aan de orde stelde. Krakers blonken dus niet alleen uit met koevoeten en bakstenen, ze brachten volkshuisvesters op andere – modernere – gedachten.

Eric Alink, nu schrijver en stadschroniqueur, maakt in de jaren zeventig en tachtig overtuigd deel uit van de kraakbeweging.  Hij voerde actie, schreef, componeerde en agiteerde  en wil daar vandaag nog steeds voor uitkomen. Dat doet hij in een levensechte kroniek van en over zijn ervaringen in tien jaar Bossche kraakbeweging.

‘De kraakbeweging raakte heel je leven, bepaalde ook de agenda van de dag. Je ging ermee naar bed en stond ermee op. Wonen, koken, actievoeren, slapen,  spelletjes doen, sporten of niet-sporten, werken, studeren, je deed het allemaal als kraker’.       

Frans van Gaal, sociaal-historicus, en Gertjan van Beijnum, kraker van het eerste uur, geven de kroniek van Eric een plek in de sociale, politieke, sociale en culturele geschiedenis van stad en land, de kraakbeweging en andere sociale bewegingen.